Menu Sluiten

De kosten van medische fouten in Nederland

Gisteren heb ik al een artikel geschreven over het aantal medisch fouten in Nederland. Vandaag wil  ik de informatie nog uitbreiden met de kosten van medische fouten.  Kosten medische fouten

De kosten medische fouten in Nederland lopen hoog op

In oudere artikelen van kranten en websites (waar bronnen voor gebruikt zijn die gemiddeld al 10 jaar oud zijn), staat er al dat er veel medische fouten zijn in Nederland. In het artikel van gisteren heb ik daar nog een berekening aan toe gevoegd, omdat de fouten bij patiënten met B12 tekort hier buiten werden gelaten. Ook is het aantal tegenwoordig nog veel hoger, omdat er oude bronnen zijn gebruikt in de betreffende artikelen,  omdat nieuwe informatie haast onvindbaar is.

Door het hoge aantal van medische missers, lopen de kosten heel hoog op. Ten eerste, moet als het kan, de schade hersteld worden. Er zijn wel schattingen wat dit ongeveer kost, maar veel artsen weigeren de fouten te herstellen, waardoor ook dat bedrag in werkelijkheid weer veel hoger zal zijn. Ook kan het zo zijn dat een patiënt door de fouten levenslang medische zorg nodig heeft.

Het lukt bijna nooit, om een arts aansprakelijk te stellen. In Nederland gaat er in dit geval niets eerlijk. Maar, als het dan wel lukt, kost andere verzekeringen dit weer een schadeclaim.

Kosten doordat een patiënt ziek blijft

Naast het bovenstaande, zijn er nog veel meer kosten die ontstaan door medische fouten. Gisteren vertelde ik al dat het aantal medische missers onder B12 patiënten enorm is. Naar schatting zijn dit ruim 1,6 miljoen slachtoffers van medische fouten. Het probleem bij vitamine B12 is, is dat het door het hele lichaam wordt gebruikt en nodig is. Het helpt bij het transport van rode bloedcellen, wordt gebruikt voor de aanmaak van DNA en om de cellen (waaruit wij opgebouwd zijn) te maken.

Hierdoor kunnen dus tal van klachten ontstaan in het hele lichaam. En niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch. Het gevolg hiervan is, dat een patiënt die niet goed geholpen wordt, ziek blijft, en steeds zieker wordt. Hierdoor komen er steeds meer kosten (en wordt er aan de andere kant dus steeds meer verdient), omdat de patiënt naar artsen blijft gaan. Dit kost allemaal consulten.

Tijdens die consulten, worden er weer allerlei onderzoeken, als scans voorgeschreven. En daarbij weer medicijnen, die dus niet het probleem oplossen, maar vaak symptoombestrijders zijn. Ook dat kost handen vol geldt. Zeker als je nagaat dat het om ruim 1,6 miljoen mensen gaat.

Ook het aantal uitkeringen stijgt hierdoor

Veel mensen kunnen na een medische misser minder,  of helemaal niet meer werken. Dit geldt ook voor een behoorlijk deel van de vitamine B12 tekort patiënten. Deze hebben dus een uitkering nodig. Als je nagaat dat een minimum uitkering gemiddeld c.a. €15.000 bruto kost per persoon, per jaar, tel maar uit.

Totale kosten medische fouten

Alles bij elkaar, kunnen de kosten oplopen tot waarschijnlijk wel tot boven de 100 miljard per jaar. Stel, dan nemen we nog niet eens de helft van de slachtoffers van de medische missers, dan houden we het op 750.000 mensen die hierdoor een uitkering nodig hebben. Dat is dus 750.000 x 15.000 = €11.250.000.000,- per jaar, alleen al aan uitkeringen. Daar komen dus nog de kosten bovenop van de het herstellen van de schade, het ziek blijven of nog zieker worden en levenslang medische zorg nodig hebben, de schadeclaims, en natuurlijk dan nog de kosten voor de rechtszaken (advocaten zijn niet goedkoop).

Plus nog een deel van de mensen heeft bijvoorbeeld thuiszorg nodig, omdat ze door de medische problemen veel niet zelf meer kunnen doen. Ach, en dan ook nog aanpassingen aan bijvoorbeeld het huis en de hulpmiddelen die noodzakelijk zijn. Vreemd dat je daar niet meer over hoort…

Wie betalen uiteindelijk deze kosten?

Naast dat de verzekeringen een deel van deze kosten betaald, betalen wij (deels dus ook de slachtoffers van degenen die al deze fouten maken) dus die kosten! En dat terwijl de overheid steeds alle kosten verhoogd, en veel voor de minder bedeelden onder ons weg bezuinigd!

Namelijk; de belastingen worden steeds hoger, waarvan de uitkeringen, rechtsbijstand, thuiszorg en de hulpmiddelen vaak betaald worden.

Ook worden de kosten voor de verzekeringen steeds hoger terwijl er minder vergoed wordt. En wie betalen die verzekeringen? Juist, ook wij. Er zouden dus,   naast dat er veel minder ellende is voor patiënten, een heleboel financiële problemen opgelost worden als artsen beter hun werk gaan doen!

Teken daarom de petitie, en kom naar de demonstratie op 21 augustus, op het plein voor het Binnehof in Den Haag! 

Hier kun je de complete eisenlijst met toelichtingen vinden

 

Related Posts