Menu Sluiten

Dieet proberen om klachten te verminderen

Om toch nog te proberen mijn gezondheid te verbeteren, ga ik het ketogeen dieet proberen. Door een Facebook vriendin werd ik getipt over een goede documentaire, “The magic pill”. Via een vriendin van mij kan ik Netflix kijken, en daar is deze docu te vinden.

Het ketogeen dieet

De documentaire gaat over het ketogeen dieet. Wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar verschillende zaken. Onder andere waarom steeds meer mensen ziek zijn. Zo zijn ze er achter gekomen dat we ziek worden door al het bewerkte voedsel wat we tegenwoordig eten. Want, niets is bijna meer natuurlijk. Overal zitten toevoegingen in die niet goed zijn voor ons.

Heel vroeger (honderden jaren) gingen mensen dood aan ouderdom, vechten met elkaar of een ongeluk tijdens bijvoorbeeld de jacht. Tegenwoordig mankeren we van alles. Zo zijn ze gaan onderzoeken wat het verschil is tussen ons voedsel toen en nu. Het dieet bestond vroeger vooral uit vlees, vetten en weinig koolhydraten. Nu bestaat ons dieet vooral uit koolhydraten en suikers.

Zo is het ketogeen dieet ontstaan. Dat bestaat vooral uit dierlijke producten, vetten en bepaalde groentes met weinig koolhydraten. En het belangrijkste is nog dat alle producten onbewerkt zijn, het liefst biologisch. En weinig suikers.

Resultaten van het dieet

Het ketogeen dieet bestaat al heel lang, alleen is het minder bekend. Uit onderzoeken blijkt dat mensen met allerlei klachten, zich veel beter gaan voelen door het dieet. Sommige ziekte verdwijnen zelfs helemaal. Zo is er in de documentaire iemand die geheel kankervrij is geworden, alleen door het dieet te volgen. Maar ook bijvoorbeeld autistische kinderen, die langzaam veranderen en minder autistisch worden. Of mensen met diabetes type 2 die er geheel vanaf komen.

Ook schijnen klachten als maag-en darmproblemen compleet te kunnen verdwijnen en hoofdpijnen. En kun je afkomen van huidproblemen en meer energie krijgen. Het dieet wordt ook ingezet om af te vallen. Het klinkt raar, omdat het dieet voor een groot deel uit verschillende vetten bestaat. Maar juist doordat je weinig koolhydraten binnen krijgt, gaat je lichaam de vetten gebruiken voor verbranding.

Steeds zieker worden

Sinds dat ik ziek ben, heb ik al van alles geprobeerd. Ook wat diëten aangaat. Maar tot nu toe heeft niets geholpen. Ik merk dat ik eigenlijk steeds zieker wordt. Bestaande klachten worden erger, maar ook ben ik vaker “extra” ziek. Zoals virussen en nieuwe problemen die opduiken. En steeds minder energie. Ik zit steeds vaker te slapen. Ook de afgelopen 3 dagen was ik weer geveld met een enorme hoofdpijn.

Ik wist wel dat er dingen anders moesten, maar wist niet zo goed hoe. En met de tijd, omdat ik steeds minder energie had, ben ik steeds meer kant-en klare producten gaan gebruiken. Ik ben aan het einde van de dag vaak te moe om uitgebreid te koken.

Ook vanwege het budget eet ik niet goed. Brood is nu eenmaal een van de goedkoopste dingen om te eten. En met een budget van gemiddeld €20,- per week (voor alles, dus ook de kat en bijvoorbeeld wasmiddelen, extra medicijnen en kleding) kom je niet zo ver. En alles wat goed is voor ons, is duur. Biologisch vlees is onbetaalbaar. Maar nu heb ik een eenmalige toeslag gehad, de ik hiervoor wil gebruiken. Er zijn heel veel andere dingen waar ik het goed voor kan gebruiken, maar mijn gezondheid vind ik belangrijker. Bovendien kan het wel weer schelen als ik minder medicijnen nodig heb die niet vergoed worden.

Ik heb al regelmatig diëten voorgeschreven gekregen van artsen. Ik wil daarmee proberen om bijzondere bijstand aan te vragen bij de gemeente. Dit wordt soms wel toegekend voor aangepaste diëten, als het voor je gezondheid is. Ik moet er zeker de eerste weken wel rekening mee houden met de planning. Ik zal het eten klaarmaken voor moeten laten gaan op andere klusjes, zodat ik er voldoende energie voor heb.

Zal dit dieet mijn leven gaan veranderen?

Net als met diëten, heb ik ook alle behandelingen en medicijnen al geprobeerd die er zijn voor mijn ziektes en klachten. Maar niets heeft geholpen. Ook de goede behandeling met de vitamine B12 kwam te laat. Ik zal deze de rest van mijn leven wel moeten gebruiken om niet nog zieker te worden. Ik neem het niet op en heb het wel nodig.

Het is heel moeilijk, want ik  ben echt super enthousiast. Ik heb weer hoop. Al zal het misschien geen wonderen verrichten, alle beetjes dat ik me beter voel zullen helpen. En een enorm verschil maken. Maar, ik probeer mezelf voor te houden dat het afwachten is. Ik heb al zo vaak de hoop gehad op verbetering, en ben al zo vaak teleurgesteld als het dan toch niet bleek te werken, dat ik mezelf niet blij wil maken met een dode mus. Ik ga het proberen, en zal zien wat het doet.

Gaat het dieet samen met mijn liefde voor dieren?

Al mijn hele leven ben ik gek op dieren. En omdat dit dieet voor een flink deel uit dierlijke producten bestaat, is dat wel een beetje moeilijk. Zeker als je tegenwoordig alle filmpjes en foto’s voorbij ziet komen, van hoe er nu met vooral vee wordt omgegaan.

Maar, hoe gek ik ook op dieren ben, we zijn nu eenmaal op de wereld gezet als omnivoren. Alleseters. Daar is ons lichaam op gebouwd. We kunnen bijvoorbeeld niet zonder vitamine B12, en dat komt alleen voor in dierlijke producten. Want een vitamine B12 tekort is dodelijk. Net als dat en zeearend vis nodig heeft om gezond en sterk te blijven, hebben wij vlees, eieren, zuivel of vis nodig om gezond en sterk te blijven.

Natuurlijk kun je je dieet aanvullen met supplementen om wel de nodige voedingstoffen binnen te krijgen. Maar is dat de bedoeling? Die supplementen zijn niet natuurlijk, en vaak zitten er chemische middelen in om het te maken. Middelen die wij niet van nature in ons lichaam hebben. Bovendien kan het ook echt kwaad om supplementen te nemen. Zonder te testen weet je niet wat je nodig hebt, en je krijgt hiermee al snel teveel binnen. Wat ook weer gezondheidsproblemen op kan leveren. Bovendien kunnen supplementen voor vitamine B12 de waarde in het bloed vals verhogen. Je bloed geeft dan een hoge waarde aan, terwijl het in je lichaam niets doet, wat vaak voorkomt doordat B12 tekort ontstaat door een opnamestoornis. En deze wordt dan over het hoofd gezien.

Ik ben zeker van mening dat er heel wat kan en moet veranderen in onze samenleving met betrekking tot de dieren. Ook zij hebben recht op een goed bestaan en verdienen respect. Zeker als je nagaat dat wij zonder hen niet eens kunnen leven. Ik hoop dat dat eens door gaat dringen tot de industrieën en dat onze overheid hier eens goede en strenge regels voor op gaat stellen.

Related Posts