Menu Sluiten

De financiële situatie

Wanneer je de pagina met de financiële schade in de rechtszaak hebt gelezen, kun je zien dat mijn financiële situatie niet best is. Nu al voor jaren. Ik moet rondkomen met een minimum inkomen en extra zorgkosten, terwijl als de huisarts had opgelet, ik gewoon nog gewerkt had. En nu netto €2000,- per maand zou verdienen en niet al die extra kosten vanwege mijn gezondheid zou hebben.

Huidige financiële informatie

Voor de voedselbank moest ik laatst alles op papier zetten. Alle inkomsten en uitgaven. Dat zag er als volgt uit;

Inkomsten (afgerond):   

€979 (uitkering)

€99 (zorgtoeslag)

€263 (huurtoeslag)

Totaal: €1341

 

Uitgaven (vaste lasten):

€561 huur

€125 Ziektekostenverzekering

€40 afbetaling verplichte eigen risico

€17,50 WMO (per 4 weken)

*€35 benzine

€34 autoverzekering

€5 verplichte WA verzekering

€25 (ongeveer per maand) wegenbelasting

€50 gemiddeld aan medicatie die niet vergoed wordt (niet meegerekend wat niet iedere maand nodig is)

€22 (ongeveer) water

*€110 (ongeveer) energie

€22 telefoon (noodzakelijk voor als er iets mis is, of als ik dingen moet regelen)

€38 internet (noodzakelijk voor de rechtszaken en om andere dingen te kunnen regelen

€5 uitvaartverzekering

€10 afbetaling UWV

€2,23 kosten bank

Totaal: €1241,23,-

1341-1241=100:4,5 weken  €22,- (afgerond) per week voor boodschappen, kleding, extra medicatie als die nodig is, reparaties, extra reiskosten ziekenhuizen en de kosten van de rechtszaken e.d.

* Sinds dat deze ingediend is, zijn er al weer wat dingen veranderd, omdat bijvoorbeeld de energierekening is gekomen. Het zijn geen grote bedragen, dus ik hou deze even als voorbeeld.

*Augustus 2018 raakte ik mijn vorige auto kwijt. Omdat ik niet kan fietsen, niet met het openbaar vervoer kan (stukken lopen/op en afstapjes) en beperkte stukken kan lopen (ik kan naar de supermarkt lopen, maar dan niet daar lopen en weer terug naar huis lopen), heb ik toen direct een scootmobiel aangevraagd. Het heeft een jaar geduurd, dat deze was geregeld via WMO.

Omdat ik verder niets kon, heeft iemand mij toen geld geleend (in de wetenschap dat ik dat waarschijnlijk nooit terug kan betalen) voor een tweedehands auto. Zodoende had ik ondertussen weer een auto, en wil ik deze ook zo lang mogelijk houden. Want ik doe vanwege energiebeperking maar 1 keer per week boodschappen, en dat past niet op een scootmobiel. Ook gebruik ik de auto om weg te kunnen en ergens anders te logeren (door de narigheid waar ik inzit/stalkers etc.), en dat kan ook niet met de scootmobiel, want dan kan ik niet alle nodige spullen en mijn kat meenemen.

Openstaande rekeningen/schulden

Lening auto 1000,-

Eigen risico (hier zal ondertussen iets aan veranderd zijn wegens delen afbetalen, maar ook weer nieuwe kosten) c.a. 450,-

UWV 255,-

Er komt nog een rekening van het kamperen, van c.a. 700,- (daar gebruik ik mijn vakantiegeld voor, ik red het niet om constant in het getreiter van de buren te zitten.)

Er staat nog een rekening open van 3000,-.

Dit is voor een kort geding dat ik in de rechtszaak tegen de huisarts heb aangespannen om een voorschot te krijgen, maar dat is niet gelukt. Tot nu toe laten ze (tegenpartij) deze nog zo staan, maar hij kan elk moment naar mij doorgezet worden.

En al het geld wat ik nog leen om dringende zaken te bekostigen (dat is ondertussen heel hoog opgelopen).

Noodzakelijke dingen niet mogelijk

Misschien lijkt het mee te vallen, maar tegenwoordig zijn boodschappen best duur geworden. Ook de toiletartikelen zoals tandpasta en shampoo, en bijvoorbeeld wasmiddel moeten hiervan betaald worden.

Door de financiële situatie waar ik nu in zit, kan ik een hoop dingen niet doen. En dan heb ik het over noodzakelijke dingen. Zoals een deel van de medicatie en een medisch hulpmiddel kan ik niet bekostigen. Ook kan ik niet naar de tandarts. De verzekering is al te duur, en dan moet je tegenwoordig nog altijd een deel zelf betalen. De tandarts had een aantal jaren geleden een schatting gemaakt van €400,-. Ondertussen zijn er nog meer kiezen afgebroken.

Ook kleding kan ik niet vervangen. Gelukkig krijg ik die regelmatig van bijvoorbeeld een vriendin van het Leger des Heils, of laatst schoenen die een vriend voor mij had gehaald omdat ik geen schoenen meer had die heel waren. Maar het is niet wat ik anders gehad zou hebben, als ik nog gewoon had kunnen werken. Je kiest je kleding niet zelf uit, wat wel handiger is als er overal rekening mee gehouden moet worden.

En als er iets stuk is? Ik weet niet hoe ik dat moet vervangen. De kosten van de rechtszaak? Moet ik nu lenen in de hoop dat ik die ooit terug kan betalen… En visite zegt vaak dat het koud is bij mij in huis. Maarja, ik hou de kachel laag, omdat ik bang ben voor een extra rekening. Ook dat werkt niet mee als je je lichamelijk niet prettig voelt.