Menu Sluiten

Fonds slachtofferhulp meet met 2 maten

Omdat ik opzoek ben naar hulp, kwam ik via internet bij Fonds Slachtofferhulp terecht. Overal maken ze al een hele poos reclame dat zij ALLE slachtoffers helpen. Maar, wat blijkt? Geen slachtoffers van medische missers. Dit staat letterlijk op hun website:

Wij zijn de het enige goede doel in Nederland dat zich in de breedte inzet om hulp aan slachtoffers mogelijk te maken. Slachtoffers van misdrijven, verkeersongevallen, rampen en medische incidenten.

Fonds slachtofferhulp niet eerlijk

Al jaren wordt er gezegd dat er een fonds wordt opgezet voor slachtoffers. Ook voor slachtoffers van medische missers. En nu na een aantal jaren, zijn ze voor het eerst begonnen met een pilot voor hulp aan slachtoffers van medische fouten.

Maar, daar kun je alleen aan mee doen als je slachtoffer bent geworden van 1 van de 7 ziekenhuizen die meedoen in de pilot. Omdat ze er al die tijd al reclame voor maken, heb ik vorig jaar al eens contact met ze gehad. Maar helaas, ze boden toen nog geen enkele hulp aan slachtoffers van medische missers. Ook al stond het op hun website (als je daar dan een opmerking over maakt, wordt er niet op gereageerd).

Ik heb ze recent weer aangeschreven. En kreeg als antwoord dat ze er nu dus wel mee bezig waren, maar verder nog niets deden. Omdat ze al zolang met 2 maten meten, vroeg ik degene die antwoordde op mijn email, of er ook in de toekomst naar huisartsen gekeken gaat worden. Want nu richten ze zich alleen op ziekenhuizen. Alsof dat de enige zijn die fouten kunnen maken. Maar zoals verwacht, kreeg ik daar geen antwoord op.

Fonds slachtofferhulp verwijst door naar tuchtcollege

Onder de slachtoffers van medische missers, is het vrij bekend dat het Tuchtcollege voor de gezondheidszorg niet onpartijdig te werk gaat. Vorig jaar al bleek uit de uitspraken van het eerste kwartaal, van de Regionale Tuchtcolleges, dat er geen enkel slachtoffer geheel in het gelijk werd gesteld.

Over het algemeen wordt de klacht tegen een zorgverlener afgewezen. En als je dan toch voor een deel gelijk krijgt, zitten er geen consequenties aan voor degene die de fout(en) heeft gemaakt. Of een berisping of voorwaardelijke schorsing. En het slachtoffer krijgt geen vergoeding voor de schade die hij of zij geleden heeft.

En een slachtoffer van medische missers dient niet zomaar een klacht in. Dat kost heel veel moeite en moed. Bovendien heb ik van een aantal mensen de bewijzen gezien, waaruit wel degelijk blijkt dat zij gelijk hebben.

Het gevolg hiervan is, dat het voor een slachtoffer van medische missers helemaal moeilijk wordt om nog recht te krijgen. Want, je hebt al een negatieve uitspraak. Dat zorgt ervoor dat een advocaat minder bereid zal zijn zich in een zaak te verdiepen, en deze aan te nemen. Bovendien moet je dan nog aan een rechter duidelijk maken, dat je in je gelijk staat. En voor een rechter weegt een uitspraak van een officiële (overheids)instantie zwaar mee.

Helpt het Fonds dus slachtoffers door ze door te verwijzen naar het Tuchtcollege voor de gezondheidszorg? Ook hier heb ik ze op gewezen, in de hoop dat ze hun informatie aanpassen. Hopelijk gaan ze in de toekomst wel echt de slachtoffers van medische missers helpen.

Ook als je nu kijkt bij de uitspraken van Tuchtcolleges gezondheidszorg, kun je zien dat grotendeels wordt afgewezen,  of ongegrond wordt verklaard. In een enkele zaak krijgt een zorgverlener een berisping. Hier kun je de uitspraken bekijken: Uitspraken Tuchtcolleges gezondheidszorg

Related Posts