Menu Sluiten

Gevolgen van het Coronavirus

Hoewel iedereen er vrij laconiek mee omging (Waarschijnlijk gewoon in de hoop dat het hier niet zou komen), is het nu toch zover. Ook Nederland is in de ban van het Coronavirus. Dat heeft een heleboel gevolgen. Ook voor mensen die medicatie nodig hebben,  maar deze nu niet meer krijgen.

Het Coronavirus is ook hier werkelijkheid

Sinds de afgelopen weken horen we steeds meer meldingen in het nieuws over het Coronavirus in Nederland. En sinds de afgelopen week heeft dat verstrekkende gevolgen. Veel zaken zijn gesloten, scholen en zelfs huisartsen zijn dicht. Dit zal economisch een enorme impact hebben. Voor nu, en de komende jaren.

De supermarkten worden leeg gehamsterd, met als gevolg dat mensen die nog wel mogen werken, na het werk geen eten meer kunnen krijgen. En, mensen die dringende zorg nodig hebben, krijgen dit niet altijd meer. Kortom, de paniek is toegeslagen. Eerst werd eer vermeld dat we rekening moesten houden met een duur van 3 maanden. Maar nu, wordt er al vermeld dat het wel een jaar kan duren.

Verplicht thuis zitten

Wanneer je grieperig of verkouden bent, wordt je verzocht binnen te blijven. Wat logisch is, want het Coronavirus is zeer besmettelijk.  Nu was een vriendin van mij de afgelopen 2 weken al grieperig, en uiteraard heb ik dat opgepikt. Door alle ziektes en syndromen die ik heb, ben ik vaak ook veel vatbaarder voor virussen die rondwaren.

Die vriendin had het weer van familie gekregen, die de weken ervoor al griep hadden. Ik ga er dus ook vanuit dat het een “gewoon” griepje is. Al sinds zondag ben ik niet fit, maar het is ook niet echt verergerd. Maar, daarom blijf ik toch maar thuis. Jammer want het moestuin seizoen is net begonnen, maar beter dan anderen besmetten.

Vanwege het risico dat het wel het Coronavirus kon zijn, en de hartklachten en klachten aan de luchtwegen, is mijn vader voor de zekerheid gelijk hierheen gekomen.Die logeert nu bij en helpt met alles. Het is dus in ieder geval niet echt saai om nu binnen te blijven.

Maatregelen Coronavirus heeft grote gevolgen voor groepen die (medische) zorg nodig hebben

Door de maatregelen tegen het Coronavirus, zijn er grote groepen patiënten die nu niet de nodige (medische) zorg krijgen. Huisartsen zijn dicht, sommige thuiszorg bedrijven werken alleen nog voor spoed en ga zo maar door.

Het RIVM heeft bepaald wat noodzakelijke zorg is, en die is verplicht voor artsen en ander zorgpersoneel. Maar het geven van de vitamine B12 injecties, is niet verplicht gesteld. Terwijl dit tot grote schade kan leiden bij patiënten met een opnamestoornis. Zeker als dit lang gaat duren.. Het bijzondere is, dat een vitamine B12 tekort uiteindelijk dodelijk kan zijn. Dus het is heel vreemd dat de RIVM dit niet als verplichte zorg heeft aangestipt!

Er zijn ondertussen veel patiënten die zelf de injectie zetten. Voor hen is het gelukkig geen probleem. Maar, er zijn ook veel huisartspraktijken waarvan de patiënten niet zelf mogen injecteren. Dan heb je en nog groter probleem! Want, andere zorg bedrijven, zoals thuiszorg, zegt veelal dat dit de verantwoordelijkheid is van de huisarts, en dat zij met al het extra werk en de personeelstekorten, het niet op kunnen vangen om deze taak erbij te nemen.

Mijn huisarts ging ook dicht

Afgelopen maandag zat ik al klaar om de afspraak voor de vitamine B12 injectie af te zeggen. Ik krijg er 2 per week, en wilde dan wel die van vrijdag gaan halen. Maar omdat ik nog zo grieperig was, wilde ik niet naar de praktijk gaan. Net toen ik wilde bellen, ging mijn telefoon. In het scherm zag ik de huisarts staan…

Ik kreeg de assistente aan de lijn met de mededeling dat de praktijk vanaf nu, voor in ieder geval 3 weken dicht zou zijn. Dus ik mocht geen injectie komen halen. Daarop heb ik gevraagd, hoe ik deze dan wel kon krijgen. Dat wist de assistente niet… Toen heb ik uitgelegd dat dit wel heel belangrijke zorg is, omdat ik anders nog meer schade krijg van het tekort. En ik heb al 20 diagnoses!

Tja, dat vond ze heel vervelend. Maar zij wist het niet, en kon er verder niks aan doen. Ik moest elf maar zien uit te vogelen hoe ik ze nu zou krijgen…

22 telefoontjes verder…

Ergens had ik al de tip gelezen dat thuiszorg dit ook kon doen. Als eerste heb ik de verzekering gebeld, of dit vergoed zou worden. Mijn zorgverzekering is net overgegaan in een ander bedrijf, en ik moet zeggen, ze hebben me heel netjes en vriendelijk geholpen. Op hun website kon ik een lijst vinden met de juiste zorgverleners in mijn buurt, die geheel vergoed zouden worden. Ik moest er eerst zelf 5 bellen, en dan de reden opschrijven als ze zouden weigeren. Daarna kon ik de verzekering weer terugbellen, en dan zouden zij voor mij opzoek gaan als dit nodig was.

Werkelijk de een na de ander zei “Dat is de verantwoordelijkheid van de huisarts”, “Daar hebben we geen personeel voor”. En zelfs een bedrijf dat vertelde dat zij niet meer aan huisbezoeken deden. Helemaal niet meer voor de thuiszorg. Dus ook niet voor de mensen die dit echt nodig hebben…

Uiteindelijk had ik letterlijk 20 telefoongesprekken gevoerd, en de zorgverzekering gevraagd of zij misschien verder wilden zoeken. Toen belde de huisarts.

Zelf leren prikken via YouTube

De huisarts gaf aan dat het door het Coronavirus gewoon niet mogelijk was om hulp te krijgen bij het prikken. Ik moest het maar zelf doen. Ze heeft wel gezorgd dat alle benodigdheden door de apotheek thuis werd bezorgd (dat kan dan weer wel). En daarbij de informatie gegeven dat ik de spuit rechtop in mijn been moest zetten, aan de zijkant.

Ik wordt al 5 jaar lang 2 keer per week geïnjecteerd bij de huisarts. Ik weet dus wel iets, en kan ook zelf een spuit klaarmaken. Maar… die injectie gaat in de bil. Als je het zelf doet kun je daar niet bij, en moet het in het bovenbeen. En dat bovenbeen is vrij groot, en daar lopen ook zenuwen en botten die je niet mag raken.

Daarmee, en het feit dat ik mijn hele leven al een fobie voor naalden heb, maakte het heel eng. Dat is ook de reden dat ik het nooit zelf heb geleerd. Met een plaatje van de Facebookgroep, en filmpjes van YouTube, is het me toch gelukt om hem zelf te zetten. De pijn viel mee, en er zit ook geen blauwe plek. Dit is werkelijk een mega overwinning! Het is veel handiger als ik het zelf kan. Want als ik eens weg wil, of ziek ben, ben k nu niet meer afhankelijk van een ander.

Toch had ik de eerste paar keer graag professionele begeleiding gehad bij het injecteren van de vitamine B12. Dan weet ik zeker dat ik het goed doe, en ook op de goede plek zet.

Hopelijk doet het RIVM wat zij moeten doen

Ik hoop dat het RIVM zich bedenkt, en besluit het verplicht te maken voor de huisarts om de vitamine B12 injecties te geven. Of het in ieder geval verplicht worden het alle patiënten te leren zodat ze dit zelf kunnen doen. Nu zijn er zoveel patiënten die hier schade door kunnen krijgen. Zeker als de huidige maatregelen tegen het Coronavirus nog lang zo blijven bestaan.

Bovendien hebben artsen, voor ze aan dit werk begonnen, een eed afgelegd. Dat zij patiënten naar beste vermogen zullen helpen, en niet bewust schade toe zullen brengen. En dat is nu precies wat er wel gebeurd. 

Op deze manier krijgen we nog veel meer slachtoffers van medische missers, want het niet geven van de injecties, dat is een grote medische misser!

Related Posts