Menu Sluiten

Het Ketogeen dieet na een paar dagen

Ik probeer hier even een korte update te schrijven over het ketogeen dieet. Het is bijzonder en buiten verwachtingen om, maar er zijn toch al wat kleine veranderingen merkbaar.

Het ketogeen dieet, maar dan aangepast

Omdat ik niet direct helemaal om durf te gaan, heb ik het dieet deels aangepast. In mijn lijf klopt niets meer, en ik ben een beetje bang voor een heftige reactie als ik gelijk alles verander. In het ketogeen dieet draait het er voornamelijk om om koolhydraten (brood, rijst, suikers tc.)  te vervangen voor gezonde vetten (olijfolie, vette vis, roomboter etc.). En het liefst alles biologisch, en geen bewerkte producten.

Wat ik tot nu toe heb aangepast in mijn dieet: bijna geen suiker meer, de poedermelk voor de koffie vervangen voor volvette room, bijna geen bewerkte producten meer (ik had net mijn voorraad aangevuld met b.v. potjes groenten uit de aanbieding, dus die wil ik wel gebruiken i.v.m. de kosten) en de helft van de granen/brood van wat ik normaal eet.

Ook op het budget aangepast

Ook moet ik rekening houden met het budget, want er gaat waarschijnlijk niets vergoed worden. Al ga ik het wel proberen vergoed te krijgen natuurlijk. Iedereen oppert altijd dat het aftrekbaar is bij de belasting. Dat is hartstikke goed, en normaal zou dat kunnen. Maar in mijn geval niet, want dan moet ik het eerst voorschieten, en dat gaat niet. De biologische producten laat ik er nu uit. Die zijn niet te betalen. Ik hoop dat gewoon vers en onbewerkt ook zo goed werkt.

Alle maaltijden bestaan nu vooral uit verse groenten, een redelijk deel vlees/eieren of (vette) vis en omdat ik nog niet helemaal weet wat de vezels gaan doen, toch daar nog een klein beetje van. Dus een klein beetje aardappelen of zilvervliesrijst. Tussendoor af en toe een klein handje noten en alle vetten heb ik vervangen voor de juiste. Bij iedere maaltijd probeer ik bij te houden wat de verhouding is tussen de verschillende vetten, maar daar heb ik nog wat moeite mee.

De eerste 2 dagen van het ketogeen dieet

Eigenlijk mag ik het misschien geen ketogeen dieet noemen, omdat ik het naar eigen inzicht aanpas. Maar om toch een idee te geven van het dieet, laat ik het maar zo.

Afgelopen dinsdag ben ik begonnen, en het is nu donderdagochtend. Dat is net 2,5 dag dat ik er mee bezig ben. En nu al zijn er kleine verbeteringen merkbaar. Ik blijf heel voorzichtig, maar toch geeft dit goede hoop dat er nog dingen verbeterd kunnen worden aan mijn gezondheid. En met 21 diagnoses is alles wat beter gaat heel erg welkom!

Het is moeilijk te omschrijven, omdat het vooral een gevoel is. Maar ik heb zolang ik me kan herinneren, en wazig/mistig hoofd gehad. Moeite met nadenken en concentreren. Jaren geleden heb ik naast de vitamine B12 injecties ook smelttabletten geprobeerd. Dat was de enige keer dat ik een paar dagen helder was en energie had. Helaas bleek al snel dat ik met de smelttabletten moest stoppen, omdat ik er agressief van werd. (Dit is mogelijk omdat de vorm van B12 die erin zat, de bloed/hersenbarrière passeerde. In de plaats van dat deze eruit wordt gefilterd, gaat het gelijk door naar de hersenen. En dat kan van grote invloed zijn op de hersenen).

De energie en helderheid heb ik sindsdien nooit meer ervaren. Tot nu! Het is nog niet optimaal, maar al wel verbeterd. Ik ben iets minder moe, en het nadenken gaat ook een stuk beter. Het is zo vreemd dat ik er helemaal aan moet wennen! Iedere keer verbaas ik me erover dat ik me zo voel. En, de afgelopen 2 avonden ben ik niet in slaap gevallen na het eten of onder het tv kijken. Dat is heel wat waard!

Verder nog een hele kleine, maar welkome verandering is dat ik geen kapotte en gescheurde lippen meer heb. Dat is ook voor het eerst sinds jaren. Als dit al het effect is na 2,5 dag, ben ik heel erg benieuwd naar wat er nog gaat komen. Tot nu toe heeft niets gewerkt. Ik hoop dat er nog veeeeel meer verbeteringen gaan komen 🙂

Related Posts