Menu Sluiten

Brief ontvangen, nog meer fouten eerste advocaat

Update: De fouten blijven zich opstapelen. Vandaag (24-02-2020) kreeg ik bericht van de bijzondere bijstand. Mijn advocaat was vergeten een diagnose document aan te vragen, wat altijd moet, alvorens het bij de Raad van Rechtsbijstand aan te vragen.

Dan krijg je namelijk €54,- korting, wat nu dus niet het geval is. De de bijzondere bijstand vergoed dit niet, omdat het kosten zijn die voorkomen hadden kunnen worden. Dus hun idee was ook, dat zou het kantoor mogen kwijtschelden, omdat het hun fout is. Hopelijk lukt dat…

Deze ochtend begon heel anders dan ik dacht. Ik stond op het punt om boodschappen te gaan doen, toen er een brief op de mat viel. Op de envelop stond het logo van het advocatenkantoor, waar mijn eerste advocaat werkzaam was. Zij heeft mij de eerste jaren bijgestaan in de rechtszaak tegen de huisarts.

Lichtelijk in paniek

Voor het boodschappen doen heb ik eerst nog maar even een kopje koffie gezet, en ben ik gaan zitten om de brief te lezen. Aangezien ik al ruim 1,5 jaar ben gestopt met de eerste advocaat, zou het vast geen goed nieuws zijn.

De brief bleek afkomstig van een nieuwe advocaat, die de plek van mijn eerste advocaat had ingenomen op het kantoor. In eerste instantie las ik alleen maar kosten. Een rekening van €196,- die binnen 2 weken betaald moest zijn, en een bedrag van bijna €20.000,-! En dan  nog een lening die openstond van €500,-, waar ik niets van wist. Ik raakte dus lichtelijk in paniek. En gelijk heel boos, want dat waren allemaal dingen die niet klopten.

Eerst alles uitzoeken

Omdat het mij niet helemaal duidelijk was wat de bedoeling was van sommige dingen, ben ik het eerst op een rij gaan zetten.

Toevallig heb ik vorige week al de vraag bij de Raad van Rechtsbijstand neergelegd (welke naar boven was gekomen door een telefoongesprek met een medewerker van de RvR over iets anders), of mijn eerste advocaat ooit die lening wel had terug betaald. In 2017 had de advocaat een lening van €500,- voor mij aangevraagd bij de Raad van Rechtsbijstand, om een medische expertise uit te kunnen laten voeren.

Echter, voordat de lening was gestort door de RvR, had de tegenpartij gemeld dat zij de medische expertise wel wilden betalen. Maar, die hebben dat bedrag nooit gestort, en mijn eerste advocaat is er nooit achteraan gegaan. Dat staat dus nog steeds open.

Eerste advocaat heeft verzuimd

Gelukkig heeft de vervangende advocaat letterlijk in de brief gezet dat mijn eerste advocaat verzuimd  had om de eerste “verplichte eigen bijdrage” bij mij in rekening te brengen. De verplichte eigen bijdrage wordt vastgesteld door de RvR, als je een toevoeging krijgt (zodat de advocaat door de overheid vergoed wordt). Dit bedrag was vastgesteld op €196,-, en er stond bij dat dit bedrag binnen 2 weken gestort moet worden. Dat had de eerste advocaat dus al 4,5 jaar geleden moeten doen.

Verder had de advocaat 65 uur geschreven, die vergoed moeten worden. En daar ging het bij mij even mis. Ik begreep het niet helemaal uit de brief wat de bedoeling is, maar wel dat het om het bedrag van bijna €20.000,- ging.

Juridisch loket bellen

Ik moet eerlijk zeggen, als je juridische vragen hebt, wordt je bij het juridisch loket over het algemeen goed en vriendelijk geholpen. Wat een nadeel is, is dat de prijs per belminuut omhoog is gegaan, terwijl je wel een aantal minuten in de wacht staat. En, het gesprek begint met een bandje met reclame voor hun website.

Als eerste heb ik gevraagd of een rekening pas 4,5 jaar later ingediend mag worden. Dat mocht. Niet als het gaat om commerciële aankopen, maar wel met andere zaken. Als tweede heb ik gevraagd, dat als ik een toevoeging heb, ik niet verantwoordelijk gesteld kan worden voor de kosten van de advocaat die nog open staan. (Zeker niet als het zoals in deze zaak, op basis van no cure-no pay was). Dat klopte wel. Ze zullen de rekening dan via de toevoeging bij de overheid in moeten dienen. Dat was een pak van mijn hart!

De beste man aan de telefoon begreep wel een beetje waar ik mee te maken had, en gaf nog een aantal extra adviezen. Zoals dat ik mijn verplichte eigen bijdrage vergoed kan krijgen van de bijzondere bijstand. En ook waar ik terecht kan met de klachten over mijn vorige 2 advocaten. Dus naast mijn eigen vragen, heeft hij me ook nog heel goed geholpen met extra informatie.

De vervangende advocaat bellen

Door de brief was ik nogal gefrustreerd geraakt. Weer kwamen er fouten bij van een advocaat, waar je dan weer achteraan moet. Ten tweede kwamen er ineens allerlei kosten omhoog, terwijl ik niet in een al te beste situatie zit.

Omdat ik in principe alles geschreven wil hebben (dat heeft me tot nu toe meermalen gered omdat ik dingen kan bewijzen), wilde ik de vervangende advocaat een e-mail sturen. Maar, omdat het nogal bot over zou kunnen komen, en er maar 2 weken stond om de openstaande rekening te betalen (heb ik niet, en de aanvraag bij de bijzondere bijstand kan 3 maanden duren),  besloot ik om eerst maar even te bellen met een korte uitleg.

Door de receptioniste werd ik doorverbonden met de betreffende advocaat. Gelukkig bleek ze heel vriendelijk en meelevend te zijn. Ze had kort het dossier doorgenomen, om te zien wat er nog aan financiële zaken open stond van mijn eerste advocaat. Daarbij had ze natuurlijk wel het een en ander meegekregen van hoe mijn zaak loopt tot nu toe, en dat vond ze heel erg.

Omdat ze wel had begrepen hoe ik er voor sta, was ze heel coulant. De verplichte eigen bijdrage mag ik eerst bij de bijzondere bijstand aanvragen, het maakt niet uit hoe lang dat duurt. Omdat er een risico aan zit dat het niet wordt vergoed (bij de bijzondere bijstand moet je rekeningen altijd van te voren indienen), gaf ze daarna aan dat we wel zullen kijken hoe we het dan oplossen. Ze zou in ieder geval niet ineens het bedrag opeisen.

De overige bedragen

Het grote bedrag dat openstond, was inderdaad niet voor mijn rekening. Alleen is het wel erg belangrijk dat ik dit doorgeef aan een nieuwe advocaat. Omdat diezelfde toegekende toevoeging over moet worden genomen, moeten ze gezamenlijk de kosten indienen. Of, als de aansprakelijkheid wordt erkend, of vastgesteld door een rechter,  moet de tegenpartij alle kosten van de advocaten betalen.

De lening zal ook door de nieuwe advocaat moeten worden verhaald bij de tegenpartij. Deze moeten hun afspraak nakomen. Ze gaf aan dat ik ook zelf zou kunnen bellen. Maar, omdat de tegenpartij heel lelijk is (ze erkende gelijk dat de ASR hier om bekend staat), zei ik al dat dat waarschijnlijk geen zin heeft.

Ik heb de vervangende advocaat eerlijk gezegd dat ik wel bezig ben om te kijken of ik mijn eerste advocaat aansprakelijk moet stellen. Van de RvR moet een nieuwe advocaat eerst bekijken of zij nalatig is geweest, net als degene erna, om nog een toevoeging te kunnen krijgen. Bovendien heeft het mij genoeg tijd gekost, terwijl ik in een onmenselijke situatie leef.

Nog meer fouten van de eerste advocaat

Toen ik een aantal voorbeelden gaf van de fouten van mijn eerste advocaat, schrok ze hiervan. Een beetje goed nieuws voor mij vond ik wel, dat ze zij dat een commissie of rechter het vaak al genoeg vind als er tijdslimieten zijn verstreken. En mijn eerste advocaat heeft veel meer en ergere fouten dan dat gemaakt. Het zou dus mogelijk zijn dat ik dan in het gelijk gesteld wordt, en in ieder geval daar een vergoeding voor kan krijgen. Bovendien kan de advocaat zich niet meer als super advocaat uitgeven, waardoor mensen vertrouwen in haar hebben terwijl dat onterecht is.

Afgelopen week heb ik al een opsomming gemaakt met alle fouten die mijn eerste advocaat gemaakt had. En dat waren er al heel wat. Daar komen deze fouten nu nog eens bij.

Related Posts