Menu Sluiten

Geen grotere kans op sterfte door vitamine B12

vitamine B12 tekort, fout nieuws

Gelukkig blijkt dat diverse bronnen inmiddels hun informatie gaan aanpassen!

Misleidende krantenkoppen brachten gister veel vitamine B12 patiënten in paniek. Geheel onterecht plaatsten de krantenkoppen als “Grotere kans op sterfte door te veel vitamine B12”.

Waarschijnlijk ten overvloede schrijf ik dit artikel, aangezien deskundigen direct in het verweer zijn geklommen om te laten zien dat dit een niet kloppend artikel is. Om de paniek onder de patiënten proberen weg te nemen.

Maar, omdat mijn blog ook over het B12 tekort gaat, en de schade van onjuiste behandelingen, vind ik dat ik er toch iets over moet schrijven. Ook voor de vaste volgers die zich nu afvragen of ze gevaar lopen door hun behandeling. En hoe meer bereik met de juiste informatie, des te beter! Want deze foute informatie kan levens kosten!

Het artikel goed lezen

Wetenschappers van het UMCG in Groningen hebben onderzoek gedaan naar een hoog vitamine B12 gehalte. Het artikel dat zij uitbrachten, is echter zo geschreven dat je de informatie compleet anders kan opvatten.

Als je het artikel goed leest, staat er dat er GEEN causaal verband is gevonden tussen de hoge vitamine B12 waarden en de overledenen. Dit betekent dat er GEEN direct verband is tussen de oorzaak en het gevolg.

Ook staat er dat een vitamine B12 tekort gevaarlijker is, dan een teveel. Het klopt dat een hoge vitamine B12 waarde een risico is, maar dan wel als volgt: Wanneer iemand die geen supplementen of injecties gebruikt een abnormaal hoge waarde B12 heeft, kan dit duiden op een onderliggende (gevaarlijke) ziekte, zoals beschadigde nieren. Want, teveel vitamine B12 wordt gewoonlijk, net als vitamine C, afgevoerd via de urine.

Let op: In het onderzoek zelf, staat dat er geen mensen hebben meegedaan die behandeld werden. Dus enkel de mensen die van nature een hoge vitamine B12 waarde hadden. Waarbij dus de hoge B12 waarde kan duiden op een ziekte die dit veroorzaakt. Het is dus niet eens onderzocht of hoge waarden door behandeling gevaarlijk zijn!

Vitamine B12 niet over doseerbaar

Zoals in het artikel van de stichting B12 tekort is aangegeven (en onderbouwd), kan vitamine B12 niet over gedoseerd worden. Brandweerlieden met rookvergiftiging krijgen zelfs 5000 keer zoveel toegediend, dan patiënten normaal gesproken met een injectie krijgen.

De gezondheidsraad bepaald zelfs al in 2003 dat er geen ovengrens wordt bepaald voor vitamine B12.

Teveel  B12 niet schadelijk, een tekort dodelijk

Het is heel vreemd, of zelfs funest dat dit artikel, dat misleidend geschreven is door de wetenschappers van een ziekenhuis, zo gepubliceerd mag worden. Mensen die niet goed lezen, of alleen de koppen, zien zo alleen dat B12 schadelijk is.

Duizenden patiënten raken in paniek, met de vraag of zij wel de juiste behandeling krijgen, of zelfs moeten stoppen met hun behandeling. En dat terwijl een vitamine B12 tekort zelfs dodelijk is, als deze niet behandeld wordt. Want, de vitamine B12 injecties voor een persoon die het niet op een andere manier binnenkrijgt (Ziekte van Addison Biermer), zijn hetzelfde als een insuline injectie voor een persoon met suikerziekte.

Waarom een misleidend artikel

De strijd voor patiënten met vitamine B12 tekort is ongelooflijk. Artsen willen vaak niet onderzoeken. En doen ze dat wel, willen ze niet juist behandelen. Terwijl de ziekte dus dodelijk kan zijn. En de juiste informatie zeker al 50 jaar beschikbaar is. Dus waarom brengt een ziekenhuis nu juist zo’n artikel uit, dat de strijd nog groter kan maken? Want als het tegenzit, gebruiken artsen dit juist om hun foute keuzes te onderbouwen.

Ik denk nog steeds omdat het opsporen en juist behandelen van het vitamine B12 tekort te weinig geld oplevert. Nu worden duizenden patiënten ziek gehouden. Dit zorgt ervoor dat zij steeds weer doorgestuurd kunnen worden naar consulten, medicijnen voorgeschreven krijgen die anders niet nodig zijn en allerlei dure onderzoeken krijgen. Dat levert voor de medische en farmaceutische wereld veel meer geld op.

De juiste informatie

Twijfel je nog steeds of een te hoge dosering vitamine B12 gevaarlijk is? Of wil je meer informatie over vitamine B12 tekort? Dan zijn dit de sites waar je de juiste informatie kunt vinden. Deze informatie is opgebouwd uit jarenlange ervaringen met het helpen van patiënten, en onderbouwd met uitgebreide wetenschappelijke onderzoeken:

B12 tekort de vergeten ziekte

Henk de Jong

B12 institute

Stichting B12 tekort

Related Posts