Vitamine B12 tekort informatie

Vitamine B12 tekort wordt in de medische wereld helaas nog steeds vaak niet tijdig ontdekt en behandeld. Hierdoor is het belangrijk dat je zelf goed op de hoogte bent van de ziekte Addison-Biermer. Door naar de symptomen te kijken kun je ontdekken of er een kans is dat je een vitamine B12 tekort hebt. Ook de behandeling is heel belangrijk, want; verkeerde behandelingen kunnen ervoor zorgen dat schade permanent wordt, of zelfs groter wordt. Terwijl een juiste behandeling ervoor kan zorgen dat je beter wordt.

Controleer altijd wat een arts heeft gezegd, maar ook de uitslagen van bloedonderzoeken. Hopelijk hoeft dit in de toekomst niet meer, maar op dit moment is het in de meeste gevallen noodzakelijk. Wil je arts jou niet controleren en/of juist behandelen? Dan kun je het beste op zoek naar een arts die dit wel wil doen. Het gaat om jouw gezondheid en jij hebt recht op een goede behandeling!

Betrouwbare bronnen voor informatie over vitamine B12 tekort

Informatie over vitamine B12 tekort van Henk de Jong. Henk verdiept zich al jaren in deze ziekte en zet zich in om hier meer bekendheid aan te geven. Ook heeft hij al vele patiënten geholpen!

De B12 Research Group. De Vitamin B12-Deficiency Research Group is een groep van artsen, specialisten en andere mensen die al jaren onderzoek doen naar het vitamine B12 tekort. Ook zij zetten zich in om meer bekendheid te krijgen, betere richtlijnen voor het behandelen van patiënten en dit jaar zullen zij 2 klinieken voor vitamine B12 tekort openen.

Op de Facebook pagina B12 tekort, de vergeten ziekte, kun je als patiënt terecht voor veel informatie en hulp bij het vinden van een goede arts en het krijgen van de juiste behandeling (injecties via de reguliere zorg). Zij hebben mij, naast Henk de Jong geholpen om alles uit te zoeken en voor elkaar te krijgen!

Informatie over B12 tekort en onderzoeken hierin kun je vinden bij de Stichting B12 tekort.

In tegenstelling tot de informatie die andere websites vaak aanbieden, is de informatie op de bovenstaande websites goed onderbouwd met grootschalige onderzoeken die voor langere periodes zijn uitgevoerd.

Waarschuwing voor vitamine B12 tabletten

Er zijn websites waarop o.a. smelttabletten, tabletten en bijvoorbeeld sprays met B12 worden verkocht. Pas hier heel erg mee op! De verhalen op deze websites zijn heel mooi, maar de persoon achter de website kan zelf kiezen welke verhalen er worden plaatst. Deze websites zijn er vooral op gericht om veel geld te verdienen aan vitamine B12, en niet om patiënten te helpen.

Heel vaak gebeurd het dat iemand met vitamine B12 tekort start met (smelt)tabletten, en hierdoor juist zieker wordt. Wanneer je de ziekte van Addison-Biermer hebt, zijn injecties de enige juiste behandeling! Waarom? Hieronder een aantal voorbeelden;

  • De injectie wordt in de spier gezet. Hier wordt de vitamine B12 als het ware opgeslagen en langzaam vrij gegeven aan het lichaam. Alle B12 wordt hierdoor gedoseerd in het lichaam opgenomen.
  • De vorm van vitamine B12 die wordt geïnjecteerd blijkt door onderzoek de beste vorm te zijn voor het lichaam.
  • De injecties worden door de zorgverzekering vergoed.
  • Aan de hand van grootschalige onderzoeken is bewezen dat injecties goed werken (zie stichting B12 tekort). Dat is niet het geval voor de overige middelen.

Terwijl de smelttabletten en sprays maar voor c.a. 30% wordt opgenomen in het lichaam, en deze vaak bestaan uit een vorm waarmee ons lichaam moeite heeft. (Er zijn B12 vormen die ernstige psychische klachten kunnen veroorzaken doordat zij de bloed/hersenbarrière passeren). Ook worden deze middelen niet vergoed, terwijl maar een klein deel wordt opgenomen. Ze zijn dus ook nog eens hartstikke duur! Het komt steeds vaker voor dat de vitamine B12 in combinatie met andere vitamines e.d. wordt verkocht. Dit is niet goed. Voor iedereen is een andere behandeling nodig, ook een teveel aan deze stoffen kunnen klachten geven.

Gewone vitamine B12 tabletten helpen helemaal niet bij een opnamestoornis. Je zou ze enkel kunnen gebruiken als je bijvoorbeeld vegetarisch bent en zeker weet dat het tekort alleen hierdoor komt. De tabletten volgen namelijk dezelfde weg als het voedsel dat je binnen krijgt. Wanneer je gewoon dierlijke producten eet, zou je voldoende B12 binnen moeten krijgen. Is dat niet het geval, dan is er meestal een opnamestoornis in het lichaam. En let op; een tekort ontstaat niet zomaar! Een gezond lichaam heeft normaal gesproken een voorraad vitamine B12 voor 3 jaar opgeslagen in de lever. Als er een tekort is, is hier dus al een hele poos over gedaan.

Er wordt vooraf vaak onvoldoende informatie gegeven bij de verkoop van de overige middelen. Het is verschrikkelijk belangrijk dat je, voordat je ook maar een vorm van B12 inneemt (dit geldt ook voor multi-vitamines waar B12 in zit) je bloed laat testen op alles wat belangrijk is. Anders kan het zijn dat een tekort over het hoofd wordt gezien, doordat bloeduitslagen vals verhoogd zijn. (De waarden in het bloed gaan omhoog, terwijl de B12 in werkelijkheid niets doet voor het lichaam omdat het enkel oppervlakkig wordt opgenomen.) Een arts is in dat geval vaak helemaal niet bereid om te behandelen. Hierdoor is de kans aanwezig dat je nog zieker wordt, terwijl er niet meer naar gekeken wordt.
 
Misschien vind je dit artikel ook interessant